«

»

Роздрукувати Запись

Зміни до ПОРЯДКУ забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації

ОСНОВНІ ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕХНІЧНИМИ ТА ІНШИМИ ЗАСОБАМИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ІНШИХ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ НАСЕЛЕННЯ І ВИПЛАТИ ГРОШОВОЇ КОМПЕНСАЦІЇ ВАРТОСТІ ЗА САМОСТІЙНО ПРИДБАННІ ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ РЕАБІЛІТАЦІЇ, ЗАТВЕРДЖЕНИЙ ПОСТАНОВОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 14 БЕРЕЗНЯ 2018 РОКУ №238

 Новою редакцією Порядку передбачено ефективний розподіл повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в реалізації бюджетної програми 2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів» щодо забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації, запровадження адресного підходу до забезпечення ними осіб зазначеної категорії виробами та нового механізму їх фінансування за принципом «гроші ходять за людиною».

Цей Порядок визначає механізм:

— безоплатного забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації;

— виплати особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та іншим окремим категоріям населення грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації (далі — компенсація);

— безготівкового перерахування коштів підприємствам, що виконали індивідуальні заявки осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення на виготовлення технічних та інших засобів реабілітації, надання послуг з їх ремонту.

До технічних та інших засобів реабілітації  (далі — ТЗР) належать:

— допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому;

— спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;

— протези молочної залози, ліфи для кріплення протезів молочної залози, в тому числі спеціальні ліфи для занять фізичною культурою і плаванням (купальник), ортези на верхні кінцівки, зокрема компресійні рукави при лімфодемі;

— друге крісло колісне.

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи забезпечуються ТЗР в порядку черговості відповідно до індивідуальної програми реабілітації (далі – ІПР) або довідки ЛКК.

Забезпечення осіб з інвалідністю здійснюється шляхом укладання трьохсторонніх (орган соціального захисту населення, підприємство та особа з інвалідністю чи її законний представник) або двосторонніх договорів (орган соціального захисту населення, підприємство).

Трьохсторонні договори укладаються у разі забезпечення осіб, яким визначені медичні показання щодо забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортезами шарнірними на нижні кінцівки та кріслами колісними, в інших випадках – укладаються двосторонні договори.

Договори укладаються за місцем проживання/перебування особи або за місцем проходження реабілітації.

За бажанням особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи або їх законних представників за самостійне придбання ТЗР виплачується компенсація в порядку черговості відповідно до індивідуальної програми реабілітації (далі – ІПР), якщо інше не передбачено цим Порядком.

ТЗР, в тому числі отримані шляхом виплати компенсації, не підлягають продажу, даруванню і передачі протягом строку, на який видається такий засіб.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація за придбання мобільного телефону для письмового спілкування.

Підставою для виплати компенсації у цьому випадку є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та фіскальний чек, що підтверджує придбання товару.

Така категорія осіб замість мобільного телефону для письмового спілкування може придбати планшет, строк експлуатації якого становить  п’ять років. Компенсація у цьому випадку виплачується в межах граничної ціни на мобільний телефон для письмового спілкування.

Особам з інвалідністю I і II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного — дітям віком від шести років) та аудіоплеєра.

Особам з інвалідністю I групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від шести років виплачується компенсація за придбання палиці тактильної.

Особам з інвалідністю I і II групи по зору з числа студентів та слухачів закладів вищої освіти, особам, які працюють на посадах керівників та їх заступників, дітям з інвалідністю з 14 років, що навчаються в закладах загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти, а також юристам, журналістам, педагогічним працівникам, науковцям, перекладачам може бути виплачена компенсація за придбання диктофона

Така категорія осіб має право придбати мобільний телефон (крім мобільних телефонів для письмового спілкування) замість одного, декількох або всіх засобів, які передбачені Порядком. Відшкодування вартості самостійно придбаного мобільного телефону здійснюється в межах граничної ціни, в тому числі сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору.

Підставою для виплати компенсації є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та фіскальний чек, що підтверджує придбання засобу.

Особа з інвалідністю (їх законні  представники) обирають особисто підприємства,  на яких  будуть  замовляти ТЗР .

З переліком підприємств, які виготовляють, постачають і ремонтують ТЗР можливо ознайомиться на веб-порталі Міністерства соціальної політики України (https://www.msp.gov.ua/news/10513.html) або у спеціаліста  Управління за телефоном: 2-23-57.

Також на сайті Мінісоцполітики України розміщений електронний каталог–класифікатор ТЗР  ( http://wheelchairs.protez.eu/Wheelchairs).