«

»

Роздрукувати Запись

Мобілізація ресурсів для подолання професійних труднощів

Чи знайомий вам стан, коли несподівано відчуваєш себе дуже стомленим, з’являється вкрай дивне відчуття, ніби всередині щось зломилося: до всього байдуже, усе дарма? Робота, яка так подобалася, якій віддавався без останку, без якої не уявляв своє життя, тепер не тішить, а дратує, спілкування з людьми викликає негативні емоції. У голові лише одна думка: скоріше б закінчився робочий день! Удома теж нічого не хочеться, навіть спілкуватися з близькими…   Багато хто, мабуть, перебував у подібному стані. Психологи назвали його синдромом емоційного вигорання.

         Під синдромом емоційного вигорання розуміють емоційне виснаження та спустошення, спричинене власною роботою. Він розвивається на тлі хронічного стресу, призводить до виснаження емоційно – енергетичних і особистісних ресурсів людини. Синдром професійного вигорання – це небезпечне професійне захворювання тих, хто працює з людьми: педагогів, лікарів, соціальних працівників, психологів.  Відомий американський психолог Христина Маслач, яка одна з перших почала досліджувати цю проблему, стверджувала, що емоційне вигорання – це плата за співчуття.

        31 жовтня 2019 р. в приміщенні Управління СЗН Ізюмської міської ради, Ізюмським міським центром соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді Ізюмської міської ради, було проведено тренінг на тему: » Мобілізація ресурсів для подолання професійних труднощів, синдрому «Професійного вигорання» серед  структурних підрозділів Управління СЗН.

           Метою тренінгу було збагачення психологічної компетентності щодо питання «професійного вигорання», оволодіння антистресовими техніками, саморефлексії та самоаналізу, як необхідних складових гарного самопочуття для подальшої ефективної трудової діяльності на робочому місті.

           Під час тренінгу було обговорено причини виникнення «професійного вигорання», розглянуті ресурси для подолання професійних труднощів, наслідки, методи їх профілактики та подолання. Запрошені взяли участь у тренінгових вправах та переглянули слайди з даної тематики. В кінці заходу, працівникам структурних підрозділів Управління соціального захисту населення Ізюмської міської ради, було запропоновано заповнити анкети — резюме, в яких запрошені відповіли на запитання та висловили свої емоції за результатами тренінгу, побажання щодо подальшого проведення подібних заходів.