«

»

Роздрукувати Запись

«Булінг» серед молоді

Випадки насильства серед учнів завжди були частиною шкільного та студентського життя, однак зараз вони стають дедалі жорстокішими.  В учнівському середовищі привелюють негативні тенденції, а саме плітки, принизливі жарти та бойкот, що в подальшому приводить до «Булінгу» серед молоді. Це противоправна поведінка та деградація населення в цілому. Початок цьому дає такий собі рекет щодо учнів початкової школи, коли, наприклад, старші діти відбирають у них мобільні телефони, з метою розважитись, проявляючи при цьому девіантну та правопорушну поведінку, яка в подальшому стає нормою життя. Отже,  «Булінг» – це цькування однієї дитини іншою, агресивне переслідування, яке часто поширене в учбових закладах.  

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає штрафи за булінг! І якщо раніше батьків ініціаторів і учасників цькувань штрафували лише на 51 гривню за неналежне виконання батьківських обов’язків, то тепер сума штрафів збільшиться.  І зміниться формулювання правопорушення: не хуліганство, а власне булінг. За моральне або фізичне насильство та агресію у будь-якій формі загрожуватиме штраф у сумі від 40 до 850 грн. Подібне стягнення очікує і на батьків кривдника, якщо він малолітній і ще не може відповідати перед законом. За вчинення таких дій із особливою жорстокістю відносно до неповнолітнього, будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн. Будуть карати вчителів – за приховування булінга будуть штрафувати від 850 грн. до 1700 грн. Директори шкіл повинні будуть контролювати, як виконуються заходи по протидії булінгу, розглядати заяви про випадки цькування від учнів та їх батьків.                                                                                                                    

     Одним із найважливіших напрямів роботи  Ізюмського МЦССДМ є профілактична діяльність, спрямована на протидію насильству як серед молоді, так і у суспільстві в цілому.   08 жовтня 2019 року, за ініціативою Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради, було проведено захід по протидії булінгу, в якому взяли участь представники Управління соціального захисту населення, Служби у справах дітей, Управління освіти Ізюмської МР, Ізюмського МРВ філії ДУ «Центр пробації» в Харківській  області,  Ізюмського Центру соціальної згуртованості  «Карітас Харків», а також сім»ї, які опинились в складних життєвих обставинах.   

      Учасникам заходу, який проходив в приміщенні молодіжного ХАБ для ініціативної молоді м. Ізюма, було презентовано соціальний відеоролик про актуальні питання щодо недопущення проявів «Булінгу», в якому вони докладніше дізналися про його причини і про те, як з цим боротися. Присутні заслухали доповідь лідера міської асоціації ДЮОЗЗСО м. Ізюм «Нове покоління», переглянули відеоролик по протидії проявів булінгу, метою якого було попередження даного явища в нашому суспільстві.   Члени сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, з власного досвіду розповіли про методи подолання проявів булінгу, з якими вони зіткнулися. 

      Вислів «Діти — наше майбутнє!» повинен бути не просто штампом, а об’єднувати бажання, щоб наші діти росли щасливими, вихованими патріотами нашої держави.

     Заходи по попередженню насильства повинні мати системний характер, і всі міські заклади соціального направлення в своїй діяльності повинні мати пріоритетним напрямком роботу підростаючим поколінням.