«

»

Роздрукувати Запись

Сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Цікаве життя людини. Хтось народжується щасливим, комусь доводиться пережити складні обставини долі, але є і такі долі, коли не має змоги щось змінити самому. Саме дитячі долі в руках дорослих, і тому важко переживати за дітей, чиє життя понівечено та з самого початку зруйновано. Відсутність батьківського тепла, маминої колиски на ніч, іграшок та подарунків на свята від рідних – все це є життя дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Ці діти живуть в інтернатах, мають одяг та їжу, в літку вони відпочивають в оздоровчих таборах, але єдине – їх  ніхто не чекає, і нікому пожалітись про забитий синець чи успіх у спортивних змаганнях. Саме тому, наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт. Це прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.    

     Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від однієї дитини до чотирьох на виховання та спільне проживання.

        Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

        Тому з метою популяризацію сімейних форм виховання  та пошуку нових кандидатів у прийомні батьки, опікуни, усиновителі, 31 травня 2021 року в приміщенні Ізюмського міськрайонного центру зайнятості, фахівцями Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Служби у справах дітей Ізюмської міської ради, було проведено захід на тему: «Сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», з громадянами  Ізюмської ОТГ, які перебувають на обліку в місцевому центру зайнятості.

        Учасники заходу заслухали доповідь фахівців Центру щодо сімейних форм виховання, патронату, як комплексної послуги для дітей, які опинились в складних життєвих обставинах та потребують уваги нашого суспільства. ФОТО ЗВІТ

        В ході обговорення присутні мали можливість задати найбільш актуальні питання стосовно порядку влаштування дітей до сімейних форм виховання, прав та обов’язків прийомних батьків, опікунів, усиновителів, їх основних завдань та цілей.

          До уваги учасників заходу було запропоновано методичний матеріал на тему розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всім присутнім було роздано  інформаційні буклети за даною тематикою.    

         Найкраще середовище для життя й розвитку дитини – сім’я. Якщо це можливо, кожна дитина має зростати в сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для гармонійного розвитку та успішної соціалізації.

         За великим рахунком, чужих дітей не буває. Адже, як відомо, вони – наше майбутнє. На жаль, обділені діти, відчуваючи свою неповноцінність і беззахисність, часто зневіряються у справедливості суспільства та сенсі подальшого життя. Тому ми, дорослі  зі свого боку маємо докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити втрати віри, любові та надії у дітей, яким не пощастило з біологічними батьками.