«

»

Роздрукувати Запись

Розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Проведення заходу на тему: «Міжвідомча взаємодія організацій та установ міста Ізюм, направлена на розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та щодо сфери налагодження взаємодопомоги та взаємопідтримки ПС та ДБСТ»

          Сучасне сирітство є певним наслідком недостатньої уваги суспільства до соціальних проблем сімей з дітьми. Але, кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні. Відповідальність за розвиток та виховання дітей, які за певних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування, а також їхнього забезпечення бере на себе держава. В Україні існує чотири форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За їх пріоритетністю перелік такий: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

        Одним із важливих аспектів позитивної діяльності прийомної сім’ї, та дитячого будинку сімейного типу є ефективна соціалізація дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської піклування.

         Тому, 10 вересня 2018 року в  Центральній бібліотеці м. Ізюм,  відбулося засідання круглого столу за ініціативою Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради, на яке було запрошено представників Служби в справах дітей Ізюмської міської ради, Управління соціального захисту населення Ізюмської міської ради, Управління освіти Ізюмської міської ради, медичних працівників КЗОЗ ЦПМСД м. Ізюм, Ізюмського міськрайоного відділу філії Державної установи «Центр пробації», Ізюмського ВП ГУМНП в Харківській області, юридичного фахівця «Безоплатної правової допомоги» м. Ізюм, та прийомних батьків та батьків-вихователів ПС та ДБСТ м. Ізюм.

        Головною метою даного заходу було поставлено налагодження міжвідомчої взаємодії організацій та установ міста Ізюм, направленої на розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та сфери   взаємодопомоги та взаємопідтримки ПС та ДБСТ».

        Учасники круглого столу заслухали доповідь директора Ізюмського МЦСССДМ Вороніної Л.М., фахівця із соціальної роботи 1 категорії Василенкової В.Г., та обговорили питання стосовно пріоритетності сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з метою забезпечення захисту та прав та інтересів дитини, оптимальних умов її життя та розвитку в ПС та ДБСТ.

        В ході обговорення прийомні батьки та батьки-вихователі ПС та ДБСТ мали можливість задати найбільш актуальні питання до всіх присутніх представників  установ та організацій м. Ізюм.

         До уваги учасників заходу було запропоновано слайд-шоу, методичний матеріал на тему профілактики соціального сирітства, щодо розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А також щодо актуальності налагодження співпраці між учасниками круглого столу, з метою ефективної адаптації дітей, які є вихованцями ПС, ДБСТ та їх  подальшої  соціалізації в соціумі в цілому.