«

»

Роздрукувати Запись

Про добровільну сплату єдиного соціального внеску

          З 1 травня 2018 року змінено порядок призначення житлових субсидій для домогосподарств, в складі яких або у складі сім’ї члена домогосподарства є непрацюючі працездатні особи.

         Так, згідно вимог Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року №848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року №329), житлова субсидія не призначається, якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи працездатного віку, у яких відсутні доходи або середньомісячний сукупний дохід у яких менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи; та/або вони не сплатили єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ).

          Такі особи матимуть право на отримання субсидії у разі сплати ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед призначенням. Тобто, у разі звернення за призначенням субсидії з жовтня місяця особа має самостійно сплатити ЄСВ за серпень – вересень та продовжувати сплачувати внесок протягом отримання субсидії.

           Мінімальний розмір ЄСВ становить 22% від розміру мінімальної заробітної плати (з січня 2018 року 819,06 грн.).

        У  разі прийняття особою рішення про  добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування їй необхідно подати до податкової інспекції за місцем проживання заяву та укласти відповідний договір. Слід зазначити, що термін дії договору не може бути менше одного року (крім договору про одноразову сплату). Одноразова сплата особою ЄСВ здійснюється за попередні періоди і в цьому випадку сума сплаченого ЄСВ за кожен місяць становитиме 1638,12 грн., тобто з урахуванням коефіцієнту 2.

         На підставі укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та платіжного документу про сплату ЄСВ, житлова субсидія призначається із урахуванням вимог Положення, а саме за рішенням комісії.