«

»

Роздрукувати Запись

До уваги одержувачів житлової субсидії!

            Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року визначені не лише механізм та умови надання субсидій, терміни її призначення. Також Положенням визначені обов’язки та відповідальність громадян, які користуються субсидією або звертаються за призначенням субсидії.

               Так, пунктом 13 зазначено, що громадянин, який звертається за призначенням субсидії, несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно.

        Пунктом 16 Положення визначені обставини про які одержувач субсидії протягом 30 календарних днів зобов’язаний повідомляти органи соціального захисту населення:

  • зміна складу домогосподарства та членів сім’ї ;
  • зміна соціального статусу членів домогосподарства та членів сім’ї;
  • зміна переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;
  • зміна переліку витрат на управління багатоквартирних будинком;
  • зміна управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;
  • придбання або набуття права власності іншим способом на транспортний засіб (механізм), що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда);
  • придбання або набуття права власності іншим способом на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм); придбання будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплата будь-якої послуги на суму понад 50 тисяч гривень.

          Слід зазначити, що у випадку зміни складу домогосподарства або членів сім’ї осіб зі складу членів домогосподарства подаються нові заява та декларація.

      Також п. 18 Положенням визначено, що одержувачі субсидії зобов’язані щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу в межах встановлених норм та нормативів. Коли вартість спожитої послуги є меншою за розмір обов’язкової частки платежу, одержувач субсидії сплачує фактичну вартість отриманої послуги.

      Наголошуємо, що у разі виявлення спеціалістами органів соціального захисту населення факту несвоєчасного подання громадянами інформації про виникнення перелічених обставин або подання недостовірних відомостей, здійснюється перерахунок раніше призначеної субсидії, визначається сума надміру наданої субсидії, яку необхідно повернути до державного бюджету.