«

»

Роздрукувати Запись

Про запровадження послуги «муніципальна няня»

 На чисельні звернення громадян щодо відміни відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та запровадження послуги «муніципальна няня» роз’яснюємо:

Право на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку закріплене статтею 18 Закону України «Про відпустки». Використати це право повністю або частинами можуть мати або батько дитини, а також бабуся, дідусь чи інший родич, який фактично доглядає за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів. Тобто, так звані «декретні відпустки» не скасовано.

Міністерство соціальної політики України презентувало проект постанови Кабінету Міністрів України, яким передбачається затвердження Порядку відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня».

Зазначеним проектом Порядку пропонується визначити що:

— відшкодування послуги «муніципальна няня» буде здійснюватися матері/батьку або опікуну дитини до трьох років за умови, що вони працюють;

— розмір компенсаційної виплати визначається в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею.

Пропонується встановити, що компенсація надається за умови укладання угоди/договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги «муніципальна няня» (батько/мати або опікун) та муніципальною нянею (фізична особа-підприємець/юридична особа).

Також у проекті зазначено те, що компенсація послуги «муніципальна няня» не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

На сьогодні проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років» не прийнятий. З текстом проекту можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики України.