«

»

Роздрукувати Запись

Розвиток сімейних форм влаштування дітей

Визначення на державному рівні пріоритетності розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сприяє розвитку інституту прийомної сім’ї та дитячих будинків сімейного типу в Україні.      В нашому місті Ізюм створено та функціонує 7 прийомних сімей, в яких виховується 19 прийомних дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому проживає 9 дітей.

В умовах прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу дитині надається соціальний захист її майнових та житлових прав, догляд, виховання, корекція розвитку, вирішення медичних проблем, подолання психологічних травм, задоволення щоденних потреб дитини,  яка залишилась без піклування рідних батьків. Під час перебування дитини у прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу держава виконує функції опікуна через соціальних працівників, вона не тільки фінансує, а й контролює утримання та виховання дитини в прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, надає допомогу на її розвиток, соціалізацію, організовує соціальне супроводження даних сімей та дитини.                                                                                  

21 березня 2019 року Ізюмським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено засідання групи взаємодопомоги та взаємопідримки з прийомними батьками та батьками-вихователями нашого міста. Під час обговорення були висвітлені такі актуальні теми, як: захист та забезпечення дотримання прав та інтересів дітей, оптимальних умов їх життя та розвитку; методи виховання дітей у ПС та ДБСТ; особливості наслідків, які характеризують неналежне виконання прийомними батьками, батьками-вихователями свої обов’язків; створення сприятливих умов для  соціалізації дитини в  прийомній сім’ї.       Під час засідання групи були обговорені проблемні питання кожної родини, надані рекомендації прийомним батькам та інформацію щодо соціальних організацій та установ м. Ізюм.                                                                        

Отож виховання дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу дає можливість зберегти для них найголовніший соціалізований чинник — сімейний. Це дозволить дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування пройти процес соціалізації у сімейних умовах, сформувати навички життя на прикладі членів родини.