«

»

Роздрукувати Запись

«Муніципальна няня»

12 лютого 2019 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. №68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», якою затверджений Порядок відшкодування вартості відповідної послуги. Відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» є щомісячною адресною компенсаційною виплатою одному з батьків (усиновлювачів) або опікуну дитини в розмірі прожиткового мінімуму на дитину віком до шести років (1626 грн.).

Право на компенсацію мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини віком до трьох років, і які на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду з муніципальною нянею.

Договір укладається у письмовій формі, в якому повинно бути визначено: назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін тощо.

 Порядком визначені певні вимоги до муніципальної няні. Няня повинна бути або фізичною особою – підприємцем (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91), або юридичною особою, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10). Слід зазначити, що у разі укладання договору на здійснення догляду за дитиною віком до трьох років з державними або комунальними закладами дошкільної освіти, права на отримання компенсації немає.

Для отримання компенсації отримувачу необхідно протягом місяця після укладення договору подати до органу соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву про надання компенсації послуги «муніципальна няня» та документи:

  • заява про перерахування коштів компенсації із зазначенням рахунка в установі банку;
  • копія договору;
  • документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальної няні за надані послуги (чек, розрахункова квитанція, виписка банківського рахунка);
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія паспорта та ІНН одержувача компенсації.

Іноземці або особи без громадянства також додають копію документа, що посвідчує проживання на території України, а опікуни – копію рішення про встановлення опіки.

Документи, що підтверджують витрати на оплату послуг, наданих муніципальною нянею, необхідно буде подавати щомісяця до 5 числа.