«

»

Роздрукувати Запись

Профілактика правопорушень серед неповнолітніх

     Правопорушення, здійснені неповнолітніми, — це небезпечне соціальне явище. Факти, статистика й дослідження в галузі кримінології наочно свідчать, що підліткова злочинність в Україні активно прогресує. Також абсолютно точно можна сказати, що відбувається «омолодження» злочинності неповнолітніх: значно зросла кримінальна активність 14—15-річних підлітків. За даними статистики, 16—17-річні скоюють до 62% усіх злочинів.

     Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм у всьому. Навпаки, слід перевиховувати. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар’єру» ще в підлітковому віці.

     Особливого загострення набуває проблема учнівської бездоглядності та безпритульності. Вдаючись до бродяжництва й жебрацтва, учні юнацького віку нерідко скоюють крадіжки самі, або їх залучають до кримінальних груп дорослі.

     Одним із завдань соціальних служб є проведення постійної роботи з неповнолітніми громадянами по профілактиці запобігання злочинності, безпритульності та бездоглядності. З цією метою 02 липня 2019 року  Ізюмський міський центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради спільно з Ізюмським МРВ ДУ ” Центр пробації та Службою у справах дітей Ізюмської міської ради, провели соціально-виховний захід на тему: «профілактика правопорушень серед неповнолітніх», для неповнолітніх засуджених до покарань без позбавлення волі.

     Під час бесіди було наголошено про необхідність знати, розуміти та дотримуватись неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов’язків перед суспільством, усвідомлення ними своїх неправомірних вчинків, відповідальності й вироблення у них правової свідомості, з метою запобігання повторення скоєних злочинів.