«

»

Роздрукувати Запись

Розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Найбільш незахищеною і вразливою частиною суспільства є діти, адже вони повністю залежать від дорослих. Особливо це стосується дітей-сиріт, дітей з багатодітних та малозабезпечених родин, а також із неблагополучних сімей.  Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, перебувають у дитячих будинках і загальноосвітніх школах-інтернатах, що забезпечують умови для проживання, виховання, різнобічного розвитку, здобуття освіти, професійної орієнтації та підготовки, тобто готують дітей до самостійного життя.

Проте, якими б прийнятними не були умови проживання, якими б уважними та турботливими не були вихователі, діти мріють проживати у родині. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може бути інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. 

       В Україні існує чотири форми сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення, опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.     

       Тому, 12 вересня 2019 року в приміщенні Ізюмського міськрайонного центру зайнятості, фахівцями Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради, було проведено захід на тему: «Сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», з громадянами м. Ізюм, які перебувають на обліку в місцевому центру зайнятості.

       Мета даного заходу була спрямованна на популяризацію сімейних форм виховання  та пошуку нових кандидатів у прийомні батьки, опікуни, усиновителі.

        Учасники заходу заслухали доповідь фахівців Центру щодо сімейних форм виховання, патронату, як комплексної послуги для дітей, які опинились в складних життєвих обставинах та потребують уваги нашого суспільства.

        В ході обговорення присутні мали можливість задати найбільш актуальні питання стосовно порядку влаштування дітей до сімейних форм виховання, прав та обов’язків прийомних батьків, опікунів, усиновителів, їх основних завдань та цілей.

        До уваги учасників заходу було запропоновано методичний матеріал на тему розвитку сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всім присутнім було роздано  інформаційні буклети за даною тематикою.