«

»

Роздрукувати Запись

Тренінг з попередження та подолання насильства щодо дітей

    Жорстоке поводження з дітьми і зневага їхніми інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками завжди є серйозний збиток для здоров’я, розвитку і соціалізації дитини, нерідко й загрозою її життю чи навіть  причиною смерті.  Діти, що пережили будь-який вид насильства, відчувають труднощі соціалізації: у них порушені зв’язки з дорослими, немає відповідних навичок спілкування з однолітками, вони не мають достатнього рівня знань і ерудиції, щоб завоювати авторитет у школі тощо.  Рішення своїх проблем діти — жертви насильства — часто знаходять у кримінальному, асоціальному середовищі, а це часто сполучено з формуванням у них пристрасті до алкоголю, наркотиків, вони починають красти і здійснювати інші протиправні дії.

        Саме цій актуальній темі був присвячений тренінг, який проходив  16-17 березня у місті Харкові, в якому взяла участь директор Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  Людмила Вороніна. Тренінг на тему «Попередження та подолання насильства щодо дітей: налагодження міжвідомчої співпраці та координація дій» у межах проекту «Посилення спроможності фахівців у громадах задля подолання насильства щодо дітей на сході України», що здійснюється ГО ВГЦ «Волонтер» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

        В Україні проблема домашнього насильства практично не вивчалася. Тільки протягом останнього часу тема насильства у родині стали предметом публічного обговорення. Для того, щоб подолати реальне зло, його треба зазнати, відкрито обговорити проблему та шукати шляхи вирішення.

       Насильство над дітьми можна зупинити. Йому необхідно запобігти. Як перший крок, ми повинні забезпечити, щоб насилля у всіх його проявах було належно задокументовано. Захист дітей є викликом для всіх нас. Системи охорони здоров’я, освіти, кримінальної юстиції, соціальних служб, правозахисні організації, медіа та бізнес – усі ми зацікавлені у тому, щоб зупинити насилля над дітьми. Лише доклавши спільних зусиль, ми зможемо знайти ефективні шляхи досягнути цієї мети.