«

»

Роздрукувати Запись

Управління інформує

Зміни у сфері соціального забезпечення

          У грудні 2020 року Урядом прийнято постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1282 та від 23.12.2020 № 1324, якими внесено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України, в т.ч.:

до Положення про порядок призначення житлових субсидій та Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства ) для усіх видів державної соціальної допомоги.

здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності Відповідно до змін житлова субсидія за рішенням комісії призначається, якщо протягом 12 місяців здійснена купівля земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги на суму яка перевищує 50 тис. гривень;, інші — на загальних підставах
Працюють в країнах, з якими укладено угоду про соціальне страхування – 28 країн За рішенням комісії житлова субсидія може бути призначена домогосподарствам, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне страхування, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
 опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків Житлова субсидія не призначається, якщо загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування).

 

Розширено перелік інформаційних каналів, за допомогою яких можна подати заяву та декларацію для призначення субсидії.
Заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи Заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг “Портал Дія” (далі — Портал Дія), офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ними інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також інформаційні системи Мінсоцполітики (з накладенням кваліфікованого електронного підпису).”
Визначений порядок повернення надміру (помилково) виплачених громадянам субсидій та пільг.
Не обов’язковість подання громадянами інформації про зміну виконавця комунальної послуги, якщо така інформація подається самим виконавцем (Нафтогаз самостійно щомісяця подає інформацію)
90. Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати про виникнення обставин, зокрема щодо:

зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств,;

зміни соціального статусу членів домогосподарства;

зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

зміни управителя, виконавця комунальних послуг, створення об’єднання;

настання інших умов

90. Громадянин, якому призначено житлову субсидію, зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати про виникнення обставин, зокрема щодо:

зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарств;

зміни соціального статусу членів домогосподарства;

зміни у складі сім’ї члена домогосподарства;

зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

зміни переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

зміни управителя, виконавця комунальних послуг (крім випадків, коли інформація про зміну надається виконавцем послуги), створення об’єднання;

настання інших умов,

          Положенням про порядок призначення житлових субсидій визначено, що якщо житлова субсидія призначена у грошовій готівковій формі і її розмір на місяць не перевищує 5 тис. грн., то виплата здійснюється шляхом зарахування коштів на поточні рахунки отримувачів субсидії, відкриті в уповноважених банках (АТ «ПриватБанк», АТ «Ощадбанк», АТ «Райффайзен Банк Аваль», АТ «Мегабанк») або у відділеннях АТ «Укрпошта».  У разі, якщо розмір призначеної житлової субсидії на місяць перевищує 5 тис. грн., то у такому випадку виплата коштів буде проведена у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів до АТ «Ощадбанк» для подальшого перерахування їх виконавцям житлово-комунальних послуг.

          Згідно Положення без звернення громадян перерахунок призначеної субсидії в межах строку її призначення здійснюється у разі:

зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком;

встановлення нового порядку обчислення розміру обов’язкового відсотка платежу громадян за житлово-комунальні послуги, внесків/платежів на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги в такому будинку, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

отримання за запитом уточненої інформації про доходи;

зміни соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування;

зміни виконавця комунальної послуги, управителя багатоквартирного будинку на окремій території (на підставі списків, наданих таким виконавцем, управителем).

          Також згідно змін, які набули чинності 29 грудня 2020 року, надана можливість отримати державну допомогу одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям, які отримують допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

      “35-3. Допомога на дітей одиноким матерям призначається, якщо у складі сім’ї є особа, яка не сплатила або за неї не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи, але протягом періоду, за який враховуються доходи, отримувала допомогу по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до статті 47-1 Закону України “Про зайнятість населення”.

            Внесені зміни до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства), а саме з 29 грудня 2020 року:

— при обчисленні розміру житлових субсидій до середньомісячного сукупного доходу осіб, які отримують щомісячну компенсаційну виплату, призначену непрацюючій  працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, враховуються фактично отримані такими особами доходи;

— при обчисленні середньомісячного доходу сім’ї для призначення усіх видів державної соціальної допомоги не враховуються суми отриманих житлових субсидій (пільга враховується)

         Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 скасовано пільговий тариф на електричну енергію для побутових споживачів, у тому числі які використовують електричну енергію для опалення. Відтепер 1 кВт електричної енергії коштує 1,68 грн. (до 1 січня 2021 року електрична енергія коштувала 0,90 грн. за 1 кВт до 100 кВт та вище 100 кВт —  1,68 грн. за 1кВт).

У разі використання електричної енергії для індивідуального опалення надається 30 кВт на 1кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період (опалювальний період для надання субсидій установлюється з 16 жовтня до 15 квітня включно).