«

»

Роздрукувати Запись

Надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї

Кабінетом Міністрів України постановою від 21 квітня 2021 р. №397 затверджено Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, який набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Порядком визначено, що фінансова допомога – це допомога для організації підприємницької діяльності та сприяння економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї. Фінансова допомога є безвідсотковою поворотною допомогою та надається одноразово у безготівковій формі за рахунок коштів державного бюджету.

Розмір фінансової допомоги не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання.

Для отримання фінансової допомоги особа, яка зареєстрована як безробітна та виявила бажання провадити підприємницьку діяльність подає до центру зайнятості заяву за встановленою формою, довідку для надання фізичним особам відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством та бізнес-план.

Після прийняття комісією позитивного рішення, заявник створює юридичну особу чи реєструється як фізична особа-підприємець (протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте рішення).

Фінансова допомога повертається однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного строку з дати її отримання або достроково.

Важливо: сума фінансової допомоги, що повертається заявником, зменшується на суму сплачених ним податків і зборів (обов’язкових платежів) і ЄСВ протягом трьох років її отримання або за період з дати отримання такої допомоги до дати її дострокового повернення.

Фінансова допомога не повертається, якщо її одержувач:

за трирічний період (за період дострокового повернення) сплатив податки, збори і ЄСВ в сумі, що перевищує розмір отриманої допомоги;

у перший рік з дати отримання працевлаштував за направленням центру зайнятості не менше двох осіб строком не менше ніж два роки.