«

»

Роздрукувати Запись

Актуальні питання щодо недопущення проявів «Булінгу»

Випадки насильства серед учнів завжди були частиною шкільного та студентського життя, однак зараз вони стають дедалі жорстокішими.  В учнівському середовищі привелюють негативні, а саме плітки, принизливі жарти та бойкот, що в подальшому приводить до «Булінгу» серед молоді. Це противоправна поведінка та деградація населення в цілому.

Початок цьому дає такий собі рекет щодо учнів початкової школи, коли, наприклад, старші діти відбирають у них мобільні телефони, з метою розважитись, проявляючи при цьому девіантну та правопорушну поведінку, яка в подальшому стає нормою життя. Отже,  «Булінг» – це цькування однієї дитини іншою, агресивне переслідування, яке часто поширене в учбових закладах.

        У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає штрафи за булінг! І якщо раніше батьків ініціаторів і учасників цькувань штрафували лише на 51 гривню за неналежне виконання батьківських обов’язків, то тепер сума штрафів збільшиться.  І зміниться формулювання правопорушення: не хуліганство, а власне булінг. За моральне або фізичне насильство та агресію у будь-якій формі загрожуватиме штраф у сумі від 40 до 850 грн. Подібне стягнення очікує і на батьків кривдника, якщо він малолітній і ще не може відповідати перед законом. За вчинення таких дій із особливою жорстокістю відносно до неповнолітнього, будуть стягувати штраф від 1700 до 3400 грн. Будуть карати вчителів – за приховування булінга будуть штрафувати від 850 грн. до 1700 грн. Директори шкіл повинні будуть контролювати, як виконуються заходи по протидії булінгу, розглядати заяви про випадки цькування від учнів та їх батьків.

      Тож, одним із найважливіших напрямів роботи  Ізюмського МЦССДМ є профілактична діяльність, спрямованої на протидію насильству як серед молоді, так і у суспільстві в цілому. Тому, 22 квітня 2019 року, в приміщенні Центру соціальної згуртованості «Карітас», Ізюмським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради, спільно з головою Харківської обласної організації «Добробут України» Преображенською Вікторією, було проведено соціально-профілактичний захід на тему «Булінг» з учнями 9 класу Ізюмської загальноосвітньої школи № 5. Учасники заходу прослухали та обговорили актуальні питання щодо недопущення проявів «Булінгу», та докладніше дізналися про його причини і про те, як з цим боротися.

    Після спільного обговорення проблем, учасникам заходу було запропоновано переглянути відеоролик, з метою попередження даного явища в нашому суспільстві.