«

»

Роздрукувати Запись

Соціальна робота з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах

Сьогодні тривожним сигналом для українського суспільства є те, що значна частина сімей вимагає соціально-педагогічної допомоги через проблеми, що виникають як між членами сім’ї, так і між сім’єю та її зовнішнім оточенням. Сучасний стан сім’ї в Україні можна охарактеризувати як кризовий.

Зростання кількості сімей в складних життєвих обставинах обумовлено збільшенням числа малозабезпечених сімей, міграцією, в тому числі за межі держави, погіршенням стану здоров’я населення, зростанням кількості розлучень, неповних сімей, насильства в сім’ї тощо. Сім’ю визнано найкращою умовою виживання, захисту і розвитку дітей, основним осередком суспільства, природним середовищем для людини, то саме від неї залежить, яким   буде  наше майбутнє.   

        В суспільстві спостерігається тенденція збільшення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах (з різними видами неблагополуччя), від фахівців соціальних служб вимагається володіння технологіями соціальної роботи з цією категорією клієнтів, вміння регулювати негативні процеси в родині специфічними методами і засобами впливу, в залежності від індивідуальних особливостей випадків, з якими доводиться працювати.                                                                                            

        6 червня 2019 року, під час чергового рейду, фахівцями Ізюмського міського центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді було відвідано 9 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Адже головне — це зберегти цілісність сім’ї, її родинні почуття та зв’язки, тому повинна здійснюватися тривала соціально-педагогічна робота, в тому числі і соціально-інформативна, яка спрямована на підвищення педагогічної культури батьків.