«

»

Роздрукувати Запись

Стрес та профілактика вигорання

Спосіб життя — це повсякденне життя людини з раннього ранку до пізнього вечора, щотижня, щомісяця, щороку. Складовими частинами активного і релаксаційного способу життя є і початок трудового дня, і режим харчування, і рухова активність, і якість відпочинку, і взаємовідносини з навколишнім середовищем та людьми, що оточують, і реакція на стрес. Довготривалий стрес викликає тривожність, депресію, неврози, емоційну нестійкість та зміни настрою, або, навпаки, перезбудження, агресивність, безсоння, підвищену стомлюваність та інше.

Поряд з цим, короткотривалий стрес слід розглядати як захисну реакцію організму на зовнішні впливи, адже організм за допомогою стресового реагування мобілізує себе на самозахист, а також  на пристосування до нової ситуації, адаптацію до неї. Саме від людини залежить яким буде її спосіб життя — активним, продуктивним, здоровим або пасивним. Тож, для надання першої допомоги при гострому стресі, кожна людина повинна володіти інформацією аутоаналізу особистого стресу, основними методами профілактики стресу та прагнути до самовдосконалення набуваючи навиків протистресового стилю життя.

       Оскільки робота Управління соціального захисту населення Ізюмської МР   зосереджена в постійному напруженому міжособистісному спілкуванні з клієнтами – отримувачами різних видів допомоги, для якого характерна підвищена емоційність, пов’язана зі співчуттям, необхідністю надання підтримки і допомоги. Що нерідко призводить до синдрому професійного стресу.

        Тому, 27 вересня 2019 р. в приміщенні Управління СЗН Ізюмської міської ради, Ізюмським міським центром соціальних служб для сім’ї,  дітей та молоді Ізюмської міської ради, було проведено тренінг на тему: «Стрес та профілактика вигорання» для фахівців відділу обробки документів та прийняття рішень і фахівців Централізованої бухгалтерії при Управлінні СЗН Ізюмської міської ради.

        Метою тренінгу було збагачення психологічної компетентності щодо питання «професійного стресу», оволодіння антистресовими техніками, саморефлексії та самоаналізу, як необхідних складових гарного самопочуття для подальшої ефективної трудової діяльності на робочому місті.

        Під час тренінгу було обговорено причини виникнення «професійного стресу», наслідки, методи його профілактики та подолання. Запрошені взяли участь у тренінгових вправах та переглянули слайди з даної тематики. В кінці заходу, фахівцям відділу обробки документів та прийняття рішень і фахівцям Централізованої бухгалтерії при Управлінні СЗН Ізюмської міської ради, було запропоновано заповнити анкети — резюме, в яких запрошені відповіли на запитання та висловили свої побажання за результатами тренінгу, та подальшого проведення подібних заходів.