«

»

Роздрукувати Запись

Як оплачувати послуги

Вже другий рік діє механізм надання житлових субсидій у грошовій формі, а з жовтня 2019 року діє такий же механізм надання пільг, проте питання щодо оплати за спожиті послуги залишається для громадян актуальним.

Грошова форма надання пільг та субсидій поділяється на готівкову або безготівкову форми.

Грошова готівкова субсидія або пільга надається громадянам «живими» грошима через уповноважені банківські установи або поштові відділення, тому такі одержувачі розраховуються за спожиті житлово-комунальні послуги самостійно у повному обсязі.  

         Грошова безготівкова субсидія або пільга надається громадянам шляхом зарахування належних їм коштів на облікові записи автоматизованої системи обліку АТ «Ощадбанку», при цьому розрахований розмір субсидії або пільги збільшується на розмір комісійної винагороди АТ «Ощадбанк», що становить 0,7 відсотка. Переказ коштів з облікових записів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг здійснюється АТ «Ощадбанк» у такій послідовності: постачання теплової енергії, постачання та розподіл природного газу або постачання та розподіл електричної енергії за наявності відповідного виду індивідуального опалення, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, централізоване водовідведення, постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком, внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.

         Після здійснення перерахування коштів АТ “Ощадбанк” протягом доби інформує одержувачів пільг та субсидій шляхом надсилання смс-повідомлень про стан розрахунків за послуги. У смс-повідомленні обов’язково зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг та перелік послуг, за якими від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг АТ “Ощадбанк” не отримані реєстри нарахованих сум платежів пільговикам. Тобто, громадянам, які отримують пільги та субсидії у грошовій безготівковій формі необхідно сплачувати послуги згідно смс-повідомлення.

         Наведемо приклад: одержувачу субсидії визначений розмір безготівкової субсидії за грудень місяць у сумі 2360,00 грн., розмір комісійної винагороди АТ «Ощадбанк» становить 16,52 грн., тобто на його обліковий запис буде зараховано 2376,52 грн., з них для оплати за спожиті послуги – 2360,00 грн.

У січні громадянин отримав квитанції на оплату за спожиті послуги за грудень місяць на загальну суму 2802,79 грн., в т.ч. за: газопостачання – 69,10 грн.; теплопостачання – 1698,45 грн.; водопостачання та водовідведення – 368,60 грн.; вивіз побутових відходів – 19,98 грн., управління багатоквартирним будинком – 391,86 грн.; електропостачання – 254,80 грн.

Згідно послідовності перерахування коштів на рахунки надавачів послуг АТ «Ощадбанк» перерахує за теплопостачання 1698,45 грн.; водопостачання та водовідведення – 368,60 грн.; електропостачання – 254,80 грн. ; газопостачання – 38,15 грн. та протягом доби надішле смс-повідмлення про необхідність самостійно сплатити за газопостачання 30,95 грн., управління багатоповерховим будинком 391,86 грн. та вивіз побутових відходів 19,98 грн.

Кошти, які АТ «Ощадбанк» у січні перерахує підприємствам-надавачам послуг за грудень місяць, будуть відображені підприємствами у квитанціях на оплату послуг за січень місяць, які громадяни побачать тільки  у лютому місяці, а не як раніше – місяць в місяць.

Сума коштів, які залишаться на облікових записах станом на 1 червня поточного року, громадяни можуть отримати готівкою, для чого АТ «Ощадбанк» автоматично відкриє поточні рахунки, кошти з яких необхідно буде зняти до 20 грудня поточного року. В іншому випадку не отримані кошти буде повернуто до державного бюджету.

Слід зазначити, що розмір пільг та субсидій безпосередньо залежить від цін та тарифів на житлово-комунальні послуги. Тому при зміні цін і тарифів на будь-яку послугу (послуги) органи соціального захисту населення автоматично визначають новий розмір пільг та субсидій. Як відомо, ціна на газ змінюється щомісяця, тому й розмір пільг та субсидій змінюється щомісяця.

Заступник начальника Управління                            Максуда РУДЕНКО