«

»

Роздрукувати Запись

До уваги мешканців Ізюмської міської об’єднаної територіальної громади

З 1 липня 2020 року внесено зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю». Законом розширено коло осіб, які матимуть право на призначення державної соціальної допомоги на догляд. До таких осіб відносяться одинокі особи, які досягли 80 – річного віку, та з висновком лікарсько – консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

До одиноких осіб належать громадяни, що не мають працездатних родичів, забов’язаних за законом їх утримувати.

Державна соціальна допомога на догляд таким особам призначатиметься у розмірі (684,80 грн.) 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід яких за останні шість місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, не перевищує прожитковий мінімум, визначений для осіб, які втратили працездатність (на 01.07.2020 р. – 1712 грн.).

Для призначення державної соціальної допомоги, необхідно звернутись до Управління за адресою: м.Ізюм, вул. Соборна, 20. Телефон для довідок та попереднього запису: 0505272855, 2-87-33

Warning!

З 1 липня 2020 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646 – IX, яким зокрема, передбачено, що:

         із 1 січня 2020 року підвищено розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

         а із 1 липня 2020 року – зміно алгоритм розрахунку державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

         Так, допомога  на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, нараховується  як різниця між 2,5 розмірів прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та отриманих доходів на дитину,  а на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування, — як різниця між 3,5 розмірів прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та отриманих на неї доходів.

Призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям здійснюється, виходячи з рівня забезпечення прожиткового мінімуму дітей на рівні 130 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку;

         Також скасована норма щодо підвищення рівня забезпечення прожиткового мінімуму для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї 10 відсотків; для кожної дитини з інвалідністю, та для кожної дитини, яка утримується одинокою матір’ю та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є особами з інвалідністю I або II групи, — на 20 відсотків;

         та скасована норма щодо збільшення розміру державної соціальної допомоги на кожну дитину віком до 13 років на 250 гривень, на кожну дитину віком від 13 до 18 років – на 500 гривень.

Warning!

Верховною Радою України 30.03.2020 р. прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-2019), яким, зокрема, внесено зміни до законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

         Так, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню короновірусної хвороби (COVID-2019), передбачених карантином, Законом врегульовано, зокрема питання продовження строку виплати державних соціальних допомог та пенсій особам, яким вони були призначені раніше у тому ж розмірі на період карантину, а саме:

  • малозабезпеченим сім’ям;
  • на дітей одиноким матерям;
  • на дітей, над якими встановлено опіку та піклування;
  • особі, яка доглядає за хворою дитиною;
  • особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групм внаслідок психічного розладу;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • внутрішньо переміщеним особам на проживання;
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • особам з інвалідністю, які не мають право на пенсію.

Звертаємо Вашу увагу, що після закінчення карантину необхідно протягом одного місяця звернутись до Управління та подати заяву, декларацію та необхідні документи для перерахунку розміру виплачених державних допомог.

 Уразі неподання відповідних документів, сума виплачених коштів на період карантину підлягає поверненню у 100 відсотковому розмірі.

Warning!

Від 1 червня 2020 року Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб» № 646-IX, розроблено та подано на розгляд Уряду проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги» яким, зокрема, передбачено зміну алгоритму розрахунку державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та допомоги на дітей одиноким матерям.

Зазначеним Законом України, внесено зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», згідно з яким для призначення, виплати та припинення виплати допомоги на дітей одиноким матерям додатково застосовуються умови призначення, виплати та підстави для припинення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Так, для осіб, які звертаються за призначенням усіх видів соціальної допомоги у липні поточного року, призначення буде здійснюватися після прийняття відповідного порядку.

Крім того до розрахунку допомоги малозабезпеченим сім’ям та на детей одиноким матарям, буде враховуваться дохід за попередні два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення (з липня за IV 2019 – I 2020).

Водночас інформуємо, що проектом постанови передбачається, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та допомога на дітей одиноким матерям особам, які звернулися за її призначенням у липні – серпні 2020 року, буде призначено та проведено виплати починаючи з липня 2020 року.