«

»

Роздрукувати Запись

ВІДКРИТТЯ ГЕНДЕРНОГО ЦЕНТРУ ОСВІТИ В МІСТІ ІЗЮМІ

Шкільна освіта займає важливе місце у формуванні особистостей. Школа є моделлю суспільства. Тут діти набувають першого досвіду соціалізації, саме тут відбувається формування громадянської позиції та відношення до цінностей суспільства,  розвитку особистості учнів як суб’єктів діяльності й соціальних стосунків.

Сприяти розвитку школярів, плекати їх самопізнання і самовдосконалення належиться вчителям, більшість з яких є жінками. Ґендерна чуйність і відкритість є складовою існування і діяльності демократичного суспільства.

         З метою поширення гендерної культури  на базі Ізюмської ЗОШ №11 було створено сучасний Гендерний центр освіти. Вони взяли участь в інноваційному проєкті «Центр гендерної культури як платформа для розширення прав і можливостей жінок та молоді», діяльність якого  фінансується Європейським Союзом. За результатами написання мотиваційних листів було визначено 25 шкіл-учасниць проєкту Харкова та Харківської області, серед яких була  Ізюмської ЗОШ №11.

        Завдяки директорці школи Олені Андрушок та координаторці проєкту Олені Браженко, 23 вересня цього року відбулося урочисте відкриття Гендерного центру освіти на базі Ізюмської ЗОШ №11, на яке були запрошені представники Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

         У виступі координаторка проєкту Олена Браженко підкреслила, що суспільство стане гендерночутливим тільки тоді, коли діти змалку будуть розуміти, що дівчатка та хлопчики мають рівні права, можуть займатися саме тими предметами, до яких мають більшу схильність, обирати професії за власним бажанням, реалізовувати свої мрії і будувати кар’єру. Навчати їх цьому має вчительство, яке буде нести ідеї гендерної рівності в школу.

        Заступник міського голови з гуманітарних питань Володимир Мацокін поздоровив усіх присутніх з відкриттям Центру гендерної культури та наголосив про необхідність та актуальність гендерної освіти.

Ґендерна чуйність і відкритість є складовою існування і діяльності демократичного суспільства, тож побажаємо Гендерному центру освіти Ізюмської ЗОШ № 11 активного розвитку та плідної роботи!