«

»

Роздрукувати Запись

Ще раз про субсидії

З нового 2021 року почали діяти зміни в програмі надання житлових субсидій. Тепер порядок надання допомоги простіше, а коло одержувачів розширено, розповіли 12 січня в Департаменті соцзахисту ХОДА. У грудні 2020 року Кабінет міністрів прийняв рішення про спрощення порядку надання допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Зокрема, можливість отримати житлову субсидію тепер мають домогосподарства, в яких є громадяни України, які офіційно живуть і працюють за кордоном або доглядають там за дитиною до трьох років.

Як пояснила начальниця відділу пільг і житлових субсидій Департаменту соцзахисту Харківської облдержадміністрації Ольга Балєва, раніше житлові субсидії надавалися тільки в тому випадку, якщо між Україною і країною, в якій працює працівник, було підписано відповідну угоду про соціальне забезпечення (наприклад, Польща). — Тепер незалежно від того, чи укладено такий договір між Україною та іншою країною, чи ні, якщо особа працює офіційно і надає документи, що підтверджують придбання страхового стажу, субсидію можна буде призначити на загальних підставах. Тобто, якщо українець живе і працює, наприклад, в Італії, то його родичі або співмешканці, які живуть в Україні і з якими він зареєстрований в одному будинку, можуть отримати субсидію, – розповіла Ольга Балєва.

Також право отримати житлову субсидію на загальних підставах отримали особи, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, зокрема, шляхом спадкування. Так само на загальних підставах надається субсидія особам, які не мають доходів і відповідно до законодавства звільненим від сплати єдиного соціального внеску (до того житлова субсидія їм могла призначатися тільки за рішенням Комісії). — Якщо раніше ми обов’язково аналізували сплату ФОПами цього внеску, тепер ми цю інформацію не беремо до уваги і на загальних підставах можемо призначити субсидію, – додала начальниця відділу.

По-іншому тепер буде вважатися площа приміщення, на яке призначається субсидія. Якщо раніше мова йшла тільки про опалювальної площі, то тепер враховується вся площа приміщення. Раніше гранична площа, на яку призначалася допомога, становила 120 квадратних метрів для квартири і 200 квадратних метрів для індивідуальних будинків. Тепер враховується загальна площа: 130 квадратних метрів для квартири і 230 квадратних метрів для будинків. Якщо загальна площа перевищує ці показники, житлова субсидія не призначається. Але є винятки: це прийомні сім’ї, Дитячі будинки сімейного типу і т. д.

Крім того, на період карантину діє спрощена процедура оформлення субсидії для громадян, які втратили роботу і зареєструвалися в центрах зайнятості, а розрахунок розміру субсидії до кінця дії карантину здійснюється на збільшені на 50% соціальні норми споживання окремих послуг (газ для приготування їжі та підігріву води, електроенергія, водопостачання).

Так само спрощена процедура оформлення субсидії для осіб, які отримують допомогу по частковому безробіттю у зв’язку з введенням карантину. — На період карантину багато громадян у зв’язку з припиненням діяльності підприємств отримали допомогу з часткового безробіття. Тому субсидію на опалювальний період ми розраховуємо з урахуванням отриманої допомоги, в таких випадках вважається фактичний розмір доходу, – зазначила Ольга Балєва.

Для того, щоб отримати субсидію, треба надати заяву та декларацію уповноваженим посадовим особам у територіальних громадах. Вони працюють при виконавчих органах сільських, селищних, міських рад або в центрах надання адміністративних послуг.
Джерело: місто Ізюм інформаційний https://city-izyum.pp.ua/subsidies-in-izyum-from-january-will-be-assigned-according-to-the-new-rules/