«

»

Роздрукувати Запись

Професійне здоров’я. Профілактика синдрому професійного вигорання

Все більшої актуальності у питаннях психічного здоров’я на робочому місці набуває проблема синдрому професійного вигорання. Протягом останніх десятиліть глобалізація і технічний прогрес змінили світ праці. Нові форми працевлаштування, організації праці, трудових відносин сприяли поширенню стресу і пов’язаних з ним розладів.

Існує так звана «група ризику» працівників, які найбільш схильні до вигорання – це ті, хто працює у сфері «людина-людина» і в силу своєї професії змушені багато і інтенсивно спілкуватись з іншими людьми. Саме цим проблемам був присвячений тренінг, який 28.11.2019р. провела фахівець Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради Василенкова В.Г. для працівників відділу державних соціальних інспекторів Управління СЗН Ізюмської міської ради.

      Метою тренінгу було збагачення психологічної компетентності щодо питання «підтримки професійного зростання», оволодіння знаннями та навичками саморозвитку, прийомами формування вірної самооцінки, антистресовими техніками, саморефлексії та самоаналізу, як необхідних складових гарного самопочуття для подальшої ефективної трудової діяльності на робочому місті.

     Під час тренінгу були обговорені причини виникнення професійної деформації, наслідки, методи її профілактики та подолання, присутні ознайомились з навичками боротьби з «синдромом емоційного вигорання», з формуванням професійних якостей: комунікативних здібностей, рефлексії, здатності до емпатії.

   Запрошені взяли участь у тренінгових вправах, переглянули слайди з даної тематики та в кінці заходу заповнили анкети — резюме, в яких відповіли на запитання та висловили свої побажання за результатами тренінгу.